Achtergrond

Stichting Endelea is opgericht door Jan van Dijk, oud-huisarts te Nijmegen. Jan is altijd geïnteresseerd geweest in de derde wereld. Na zijn studie medicijnen en aanvullende tropencursus vertrok hij samen met zijn gezin in 1974 naar Tanzania.

Hij werkte daar in een Missie-regerings ziekenhuis in Lugarawa, in het Zuidwesten van Tanzania. Het is een arm en achtergebleven gebied. Landbouw is de bron van inkomsten. Toendertijd waren de verbindingen slecht en was het vaak onmogelijk om de oogst af te voeren. Het was bijzonder moeilijk voor de lokale bevolking om uit deze armoedespiraal te komen.

In 2003 bezocht hij samen met Liesbeth, zijn vrouw, zijn oude standplaats weer. Het was enorm veranderd. Veel meer activiteit, winkels en handel, betere wegen en zelfs water en elektriciteit in het dorp. Er was intussen een kleine stuwdam gebouwd voor eigen energievoorziening.

Ook het ziekenhuis had een metamorfose ondergaan. Er was een opleiding gekomen voor verpleegkundigen. In dit afgelegen gebied was het altijd moeilijk om medisch personeel te krijgen. In het ziekenhuis werken vijf artsen. In 1975 waren er 600 bevallingen per jaar. In 2010 meer dan 2500, met veel meer operatieve ingrepen. Het financieren van de opleiding van verpleegkundigen en laboranten die geen ouders of familie meer hebben, is één van de structurele bestedingen van de gelden van Stichting Endelea.