Aktueel

Nieuwsbrief 17 (dec 2018)

is uit! Kijk snel bij de

nieuwsbrieven

Stichting Endelea (endelea is Swahili en betekent vooruitgang) heeft als doel het stimuleren van kleinschalige projecten op het gebied van volksgezondheid en onderwijs in Oost-Afrika.

De stichting is opgericht door Jan van Dijk, oud-huisarts te Nijmegen. Hij heeft in de jaren ’70 als tropenarts in Zuidwest Tanzania gewoond en gewerkt. Hij is altijd actief en betrokken gebleven toen hij weer terugkwam in Nederland. Na zijn pensionering besloot hij zelf weer actief te worden in Tanzania en zich in te zetten voor projecten die in zijn ogen er toe doen.

Waar zijn we actief?

De projecten die door Stichting Endelea worden ondersteund, bevinden zich in Zuidwest Tanzania, het district Ludewa en in het Noorden van Tanzania, in de regio rondom Moshi. Jan van Dijk heeft als arts gewerkt in Tanzania gewerkt en heeft nog goede contacten met de plaatselijke bevolking.

Hoe werken we?

Waar mogelijk proberen we de bevolking zelf in te schakelen. We hebben voor ogen dat mensen op den duur zelfredzaam worden en een goede bijdrage kunnen leveren aan hun eigen samenleving. Stichting Endelea geeft dan net dat ene zetje dat nodig is om dingen mogelijk te maken.

• Alle projecten zijn kleinschalig, omdat we daardoor rechtstreeks contact hebben met de ontvangers.

• Onze speciale aandacht gaat vooral naar de gewoonlijk kanslozen onder de armen.

• Daarnaast proberen we zo veel mogelijk bij lopende projecten en initiatieven van de plaatselijke bevolking aan te sluiten. Wel is onze steun primair gericht op projecten in de volkgezondheid.

• We beschouwen het opleiden van jongeren als één van de pijlers voor ontwikkeling. Daarom heeft dat onze speciale aandacht.

Hier kunt u de folder over Stichting Endelea downloaden. Deze is ook in het Engels beschikbaar.

Samenwerking

In Tanzania werken we samen met SHIPO (Southern Highlands Participatory Organisation). Een organisatie, opgericht door Ester Mgina-van Vugt, een Nederlandse vrouw afkomstig uit Putten. SHIPO beheert kleinschalige gezondheids- en waterprojecten.

Bij de Maasai werken we samen met Ole Kuney. Hij is arts en chief van de Maasai rondom Momeuti bij Moshi. Jan van Dijk werkte soms in zijn kleine kliniek.

Bestuur van de stichting

Het stichtingsbestuur bestaat uit de volgende personen:

• De heer P.H.A. Cobussen, belastingsadviseur te Nijmegen (penningmeester)

• De heer J.A.M. van Dijk, oud-huisarts te Nijmegen en oprichter Stichting Endelea (voorzitter)

• Mevrouw E.C.M. van Dijk- van Schevikhoven (bestuurslid)

• Mevrouw W.J.M. Spaan, maatschappelijk werkster te Nijmegen (secretaris)

• De heer C.A.H. Verhagen, internist-oncoloog van het UMC st Radboud (bestuurslid)